Hoe groot mag een brievenbuspakket zijn

Hoe groot mag een brievenbuspakket zijn

Iets versturen met de brievenbuspost is zeer gemakkelijk en voordelig, maar wat zijn eigenlijk de grenzen van deze verzendmethode en hoe groot mag een brievenbuspakket zijn? Wij geven je hier graag meer duidelijkheid over. Zo voorkom je ongewenste verrassingen. Van dinsdag tot en met zaterdag versturen de postbezorgers van PostNL onze brieven en kleine pakketten.

Het gebruik van brievenbuspakketten

Wanneer de grootte van het pakket het toelaat kan een postbezorger een pakket door de brievenbus afleveren. Als verstuurder kiezen we voor het versturen van een brievenbuspakket omdat dit de handigste en goedkoopste methode is. Deze methode is het voordeligste omdat een postbezorger het pakket door de brievenbus kan bezorgen. Een duurdere pakketvervoerder zoals DHL of DPD is niet nodig en zo bespaar je kosten. Het gebruiksvoordeel van kleine pakketjes is bovendien dat deze door de brievenbus bezorgd kunnen worden zonder fysiek contact tussen de bezorger en de ontvanger. De bezorger levert het pakket gedurende de dag af in een veilige plek binnenshuis door gebruik te maken van de brievenbusgleuf. De ontvanger hoeft zo niet in spanning af te wachten op zijn of haar bezorgingsmoment. De ontvanger kan deze namelijk na thuiskomst begroeten aan de binnenzijde van de voordeur.

De afmetingen van een brievenbuspakket

De maximale en minimale afmetingen van verpakkingen verstuurd als brievenbuspost zijn afhankelijk van jouw woonland. In Nederland is de maximale grootte 38 x 26,5 x 3,2 cm en de minimale grootte 14 x 9 cm. Deze afmetingen gelden zowel voor post als pakketjes. Deze maximale afmetingen zijn voldoende voor onder andere het versturen van dunne boeken, juwelen, kleding, dvd’s en cd’s. Die smalle brievenbus kan dus verassend veel ontvangen! Buiten Nederland gelden er andere maximale afmetingen en gewichten. Bij twijfel is het daarom verstandig een pakket te wegen en te meten.

Waar moet je naast de reguliere afmetingen nog meer op letten?

Jaarlijks zijn deze maximale afmetingen in Nederland op sommige dagen kleiner. Dit is het geval wanneer brievenbussen in Nederland massaal beperkt worden. In de laatste dagen van het jaar worden er helaas vuurwerk in huizen gedeponeerd van vreemden door kwajongens en slecht willende. Om te voorkomen dat mensen ongewenst vuurwerk door hun brievenbus gegooid krijgen, heeft men opzetstukjes voor de brievenbus. Via deze opzetstukjes kunnen bezorgers wel nog papieren post leveren, maar vuurwerk of grote brievenbuspakketjes passen niet meer. Ook zijn er in Nederland maximale gewichtsklassen voor brievenbuspakketjes. Het totale gewicht van brievenbuspakketjes mag in Nederland niet meer dan 2 KG zijn.

Wanneer het pakketje te groot is

De prijs voor het versturen van een brievenbuspakketje is € 4,10. Verstuur je een pakket als brievenbuspakket en wordt deze te groot bevonden, dan betaal je een hoger bedrag of wordt het pakket niet bezorgd, maar geweigerd. Omdat PostNL je handig op de hoogte stelt van de status van je pakket, zie je direct als het pakket te groot is bevonden. Zo raak je je pakketje onderweg niet uit het oog en weet de ontvanger wanneer ze de spullen mogen ontvangen. Is het product dat je wilt versturen te klein en breekbaar om te versturen via papieren post? Kies dan voor een klein kartonnen pakketje en vul deze op met beschermend opvulmateriaal.